Informationsflödet behöver förbättras
Spelmarknaden är annorlunda jämfört med för fem-tio år sedan. Det är hårdare konkurrens om spelarnas pengar än tidigare och med den kommande omregleringen ansluter fler aktörer till marknaden inom kort. Om travet ska undvika att tappa mark behöver vi hjälpas åt.
Den yngre generationen spelare sporras av utförlig information. De är mer oddsmedvetna och ställer högre krav än vad som varit fallet tidigare. De är också vana vid snabbare informationsflöden och accepterar inte på samma sätt som det äldre gardet att viss information inte kommer upp till ytan. För att unga spelare ska komma in i travet behöver vi höja oss ett snäpp när det gäller att delge information.
Så vad behöver göras? En hel del. Men många bäckar små och låt oss inleda med att införa vagninfo samt striktare regler mot sena balansändringar. Dessa förändringar är så givna vid det här laget att de borde klubbas igenom på momangen. Kom igen nu, ST och aktiva, vad väntar vi på?
Min främsta vädjan är till tränarkåren. De största travtränarna i landet har fullt upp. Deras telefoner går varma och det är förståeligt att de inte alltid är tillgängliga när journalister och tipsters ringer stup i kvarten. Med det sagt så behöver var och en hitta ett sätt att förmedla bra och korrekt information till spelarkåren. Ökad spelomsättning är i allas intresse, men i dagsläget prioriterar både tränarna och kuskarna media olika, vilket går ut även över spelarna. Därför har jag valt att ta några av landets största tränare som exempel. Jag drar det till sin spets och i vissa fall placerar jag tårna medvetet över gränsen. Den här krönikan är skriven för att väcka känslor och därmed förhoppningsvis diskussion.
Låt oss inleda med en positiv iakttagelse. Uttalanden från Peter Untersteiner och Svante Båth hittas överallt samtidigt som deras hemsidor flitigt uppdateras med färska startkommentarer. Visst händer det att någon sen påtänkt ändring slinker igenom systemet emellanåt, men detta är också något vi spelare behöver ha överseende med. Det rör sig trots allt om yrkesmän som vill maximera sina chanser och i de allra flesta fall vet spelarna vad som gäller med allt från taktik till utrustning. Tack till dessa män!
Daniel Redén gillar jag. Mer än han gillar att svara i telefon i alla fall. Jörgen Westholm? Jag nöjer mig med att säga att de få gånger jag pratat med Jörgen har hans bemötande gjort att jag numera enbart ringer honom som en sista utväg. Som tur är finns Pär Pergenius och Oskar J Andersson i respektive stall. Två killar med bra koll på stallets hästar, som tar sig tid för media på ett föredömligt sätt och som gör att Redéns och (i mitt fall) Westholms frånvaro inte märks av på samma sätt. Redén gör en del positiv PR för travet i rutan samt på sociala medier och har även Thomas Hedlund som backup, men det behövs bättre struktur för att nå ut med informationen om starthästarna.
Timo Nurmos. I mitt tycke landets främsta tränare. Men informationen till spelarna? I många fall bristfällig. Nurmos undviker helst snack om utrustning och jag kan inte minnas att han någon gång varit missnöjd med en häst i varken träningen eller senaste starten. Inte konstigt att vissa ”tipsnissar” väljer att fråga om skoryck och jänkarvagn istället för senaste träningsrundan när allting undantagslöst är tipptopp. Med jämna mellanrum gör en av Nurmos hästar dessutom bikedebut utan förvarning. Jag tycker mig i alla fall skåda en positiv trend gällande spridning av information från stallet senaste månaderna, inte minst via deras twitterkonto. Låt oss hoppas att detta är en nivåhöjning och inte en kortvarig formtopp.
När Pajas Face skulle starta i silverdivisionen på Jägersro i början av året hade jag ansvar för loppet. När jag tippar ett lopp kammar jag igenom all annan media. Inga moln på himlen kunde avläsas gällande Pajas Face och jag ringde dessutom Lars I Nilsson själv på torsdagen som meddelade att allt var frid och fröjd. Jag hade ingen feeling för att Pajas Face skulle segerstrida, men han är startsnabb och från spår ett över kort distans var han en faktor att ta hänsyn till. Pajas Face hamnade i rygg ledaren och trots den vilsamma resan tappade han flera längder över upploppet för att sedan sluta oplacerad. Jag reflekterade inte så mycket över detta förrän två veckor senare då Pajas Face startade på V75 igen. Överallt gick det då att läsa att hästen hade blivit vaccinerad samt stått över jobb inför senast och därmed borde gått framåt en hel del med förra loppet. Jag ringde Lars I och tog upp ämnet och som svar fick jag ”Ni behöver inte veta allt”. Jag har förståelse för att man i vissa fall inte vill avslöja taktik om det kan försämra ens chanser, men i detta fall var hästen uppenbarligen i behov av lopp i kroppen och en invändig smygresa. Jag har pratat med Lars I både innan och efter detta och regelbundet fått positiva intryck, men det samtalet kändes i magen.
Stefan Melander. Han är som ingen annan. Han kör sin traktor och lattjar runt. Kommentarerna angående starthästarna är under all kritik. Att nämna val av vagn är inget ”Tarzan” sysslar med. Han verkar vara för upptagen med att kritisera ST och ATG i sina krönikor samt upprepa för sjuttioelfte gången att hästar är födda utan skor för att avslöja betydelsefulla detaljer kring starthästarna. Bara på lek, trots att V75 omsätter 100 miljoner. Är någon road?
Tidigare hittades intervjuer med Joakim Lövgren regelbundet i facktidningarna och hans hemsida uppdaterades nästan dagligen. Jag själv har haft flera intressanta och lärorika samtal med Joakim - mannen har verkligen talets gåva. Senaste halvåret har hemsidans uppdateringar blivit allt mer sporadiska och uttalanden i tidningarna görs numera av Fredrik Pedersen i stallet. Av det jag kan utläsa svarar Fredrik på frågorna så gott han kan, men det är trots allt andrahandsinformation och inte sällan saknar jag en kommentar från tränaren själv. Joakim har uttryckt missnöje med hur travet skötts från centralt håll, men att minska informationen till spelarna torde inte vara lösningen. Dessutom har Lövgren högst procentuellt antal balansändringar efter anmälning bland stortränarna, följt av Roger Walmann och Robert Bergh (källhänvisning: https://spelatrav.se/statshoe).
Roger Walmann. Hans mentalitet mot spelarkåren är minst sagt gammaldags. Gällande kommentering av starthästar gör man bäst i att ta Rogers ord med en skopa salt. Att uttalandena är ögonbrynshöjande trumfar ofta fakta. Roger anmäler barfota för att sedan slå på skor systematiskt och har öppet sagt att han kommer fortsätta med det så länge det är tillåtet. Att detta får fortgå är för mig en gåta.
Lutfi Kolgjini. Chefernas chef. Han är principfast och säger vad han tycker. Oj, så viktig för vår travsport. Men han har sina brister, minst sagt. Spelvärde.se drogs igång 2014 och första året ringde jag regelbundet ”Ludde”. Ungefär ett år senare inledde Lutfi sin bojkott av Spelvärde.se efter att en före detta medarbetare flyttat en delägd häst ur hans träning. Något år efter det ringde jag Lutfi och förklarade att medarbetaren inte längre jobbade hos oss och bad om en intervju. Han sade att han skulle tänka på saken och återkomma. Senare samma dag blev jag uppringd av ”Ludde” som meddelade att han ville ha 10.000 kronor i månaden för att lämna intervjuer till oss. Jag är ett stort Kolgjini-fan, men hans agerande här är inte försvarbart. Sedan dess har jag gjort en intervju med Lutfi. Han hade ett gäng betrodda hästar till start en V75-omgång där alla pengar från vår försäljning oavkortat gick till välgörenhet. Jag ringde Lutfi och förklarade läget och han tvekade inte på att ställa upp. Säga vad man vill om karln, men hans hjärta sitter på rätt ställe.
Sedan har vi Robert Bergh. Mannen med 141 hästar på sin träningslista som i fjol tog hem V75-ligan. En stor hästkarl med fantastisk fingertoppskänsla. Han har hög träffprocent när han ställt i ordning och jag tar även till vara på när han ligger lågt. Kort och gott vet han var han har sina hästar. Det finns nog ingen tränare vars uttalanden påverkar min ranking mer än Berghs. Därför svider det lite extra att Stall Bergh tycks värdesätta spelarkåren så lågt. Att ”Robban” uttalar sig i facktidningarna sker över huvud taget extremt sällan. Intervjuerna skötts nästan uteslutande av Preben Sövik i stallet. Problemet är att kommunikationen mellan Preben och Robert av allt att döma är bristfällig och dessa intervjuer fyller därför sällan någon annan funktion än som utfyllnad. Felprocenten när det gäller balans och utrustning är anmärkningsvärt hög och även när det gäller annat så verkar Preben försöka uttrycka sig så neutralt som möjligt. Preben kan inte svara på det han inte vet, men ekvationen som krävs för att han ska veta mer är inte speciellt svårlöst. Vissa veckor har Bergh en krönika i en kvällstidning inför V75 - där kommentarerna på starthästarna förbättrats påtagligt sedan några månader tillbaka - men övriga veckor och på övriga spelformer får spelarna mestadels famla i blindo. Jag tycker att ett regelbundet och korrekt informationsflöde från Stall Bergh till spelarna är så viktigt att jag i fjol föreslog för Robert att jag utan kostnad kunde göra intervjuer med honom dagligen för att sedan lägga ut dessa på hans hemsida för alla att ta del av. Robert frågade om jag kunde göra intervjuerna med Preben istället, vilket inte skulle lösa problemet och därför kom projektet aldrig igång.
Bland toppkuskarna vill jag lyfta fram Ulf Ohlsson. Ulf kör överlägset flest lopp i landet. Ändå har han tid att svara i telefon, diskutera sina styrningar och dessutom har han en blogg som uppdateras veckovis med intressant info. Han är sympatisk och tillmötesgående, även bakom kameran. Peter G Norman, Sofia Aronsson, Veijo Heiskanen, Ulf Stenströmer, Claes Sjöström, Marcus Lindgren, Hans R Strömberg, Christoffer Eriksson, Markus Pihlström, Admir Zukanovic och många, många fler. Listan kan göras lång med aktiva som tar sig tid för media och förtjänar beröm.
En häst jag deläger ska starta på fredag. Första starten sedan vårt köp och debut i ny regi. Jag väntar med spänning på startlistan och ser fram emot flera dagar av analyserande och förväntningar. Låt oss vara transparenta och göra vårt yttersta för att fler från den yngre generationen ska bli travbitna och få känna det jag känner just nu.
- Farnod Pirayehgar
farnod@spelvarde.se
070-040 87 17