Laddar
Laddar

Helstängt, rycktussar, vagn - vi vill veta allt!

Under början av 2000-talet exploderade jakten efter barfotainformation. Effekten när Åke Svanstedt drog skorna på Gidde Palema gjorde alla medvetna om vilken skillnad det kunde göra. Barfotainformation blev ett krav från spelarna och blev också verklighet efter starka påtryckningar.

Av: Christoffer Hansson,

Vi spolar fram tiden ett decennium och det började komma insatser man inte hade sett innan på svensk mark. Helt plötsligt kunde vanliga V75-hästar stå för prestationer som vi bara hade sett från elithästar innan. De gick i hårt tempo från start och slutade aldrig springa, ofta med överlägsna segrar som följd. Från början var det mestadels hästar från stall Stefan Melander, men givetvis började prestationerna dyka upp på fler håll. Nästan alltid med att kusken låg ner i vagnen. Smala skalmar, långa tömmar och en häst som aldrig slutar springa - jänkarvagnen hade gjort entré på allvar. 

Smala skalmar, långa tömmar och en häst som aldrig slutar springa - jänkarvagnen hade gjort entré på allvar

Huruvida det här var någon information som spelare skulle ha var dock inget självklart. Trots att tränare valde att köpa in vagnen föra dyra pengar hade den ingen effekt, enligt deras egna ord då. Alla med ögon kunde själva se och det syntes också på oddsen när det var en häst i bike, de initierade spelarna visste vad det handlade om. Vissa vägrade inse och Bo Falsig har ett klassiskt uttalande från 2017 om att jänkarvagnen är en fluga och att det är bäst att sälja medans vagnen har ett värde. Artikeln avslutas med ”kom ihåg var ni läste det först”. Nästan lika träffande som när Ines Uusman, kommunikationsminister på 90-talet för Socialdemokraterna, konstaterade att internet är en fluga. 
 

Bild: MALIN ALBINSSON / TR BILD.

Det blev en kamp för att få även vagninformation till spelarna - längst fram i leder stod vår tidigare kollega, Farnod, och utan honom hade vi nog fortfarande inte haft någon. Var är hans hederspris egentligen? Hos mig är du given!

Bild: TR BILD.

Nu har vi både vagn- och barfotainformation, vilket givetvis är fantastiskt positivt även om det inte är perfekt alla gånger. Likt frågan om Finntack-vagnen som Axén lyfte i förra veckan finns det problem även nu. Kanske kan en lösning vara att tränaren helt enkelt anmäler vagnmodellen? Nuvarande klassificering ligger kvar och am/va är vad som syns i banprogram/ordinarie startlista, men för oss som vill ha en ”avancerad vy” på ATG i stället kan få välja att se vilken modell det handlar om? Tränaren måste ju redan veta vad det är för modell för att kunna anmäla om det är en amerikansk eller vanlig sulky, de kan lika gärna anmäla själva modellen. Då tillgodoser man både hobby- och mer initierade spelare.
Jag vill i det här läget inte utesluta någonting.  Vi får ta till oss förslaget och titta på om det känns genomförbart och vilka ev. nackdelar och konsekvenser det får.
Därutöver är det ju en teknisk fråga för ATG att svara på som jag inte kan uttala mig om, svarar Claes Broberg på Svensk Travsport på ovan tankar.

Jag ställde även frågan till travtränare, David Persson.
Ja, varför inte. Jag tycker ju att Finntack-vagnen är en amerikansk vagn och kan lika gärna anmäla att det är en Finntack, eller sulky+ eller hur man nu vill ha det.
Jag har beställt en egen som kommer om några veckor och är ju inte så sugen på att man bara ska ändra klassificeringarna hur som helst.
 

Bild: MIKAEL WIKNER.

Dock slutar inte mina krav här. Jag vill ha huvudlagsinformation fritt tillgängligt. Läser man intervjuer till de större spelformerna är tränarna givetvis väldigt medvetna om vilket huvudlag de tänker använda sig av. Ibland kan de behöva ändra, ja jag förstår det, men det är information som spelarna vill ha. Lika så, och kanske framför allt, om det är rycktussar eller fast bomull. Något som kan förändra prestationer markant och som är mycket svårt att se med egna ögon, till skillnad från huvudlag när man kan i alla fall kort före start kan se vad är för huvudlag. 
Även här gick frågan till Claes Broberg.
Just nu har vi inga sådana diskussioner. Jag förstår att man som spelare vill ha så mycket information som möjligt men väldigt mycket av detta kommer fram i intervjuer som görs både i tidningar och TV.
Jag utesluter inte att det är något man behöver titta på men egentligen ligger det mer på ATG eftersom det är ren spelinformation, svarar Claes.

Hur genomförbart är det då enligt travtränare - David Persson ger sin syn.

Jag har absolut inga problem att anmäla varken rycktussar eller huvudlag. Just rycktussar är man ju ofta säker på om man ska ha rycktussar eller fast bomull. Huvudlag däremot är något som kan ändras, många tänker att stängda huvudlag är bättre, men det är inget jag håller med om. Det skulle inte vara några problem att anmäla hur man tänker köra, men just huvudlag skulle behöva vara friare hur man får ändra än andra saker. Att det är en eller två klick till vid själva anmälan är ju dock inget bekymmer, säger David Persson.

Där har vi dagsläget. Vad tycker ni ?