Eftersnack V86 Solvalla/Åby 7 januari
Tipsen till omgången var bland de sämsta vi haft sedan starten. Vi vill be våra kunder om ursäkt för detta, även om det ska understrykas att vi SOM ALLTID lagt ner "massor" av timmar på omgången.
Johnny Takter inledde V86-omgången genom att sätta dit Henke Diablo som attackerade som förstahäst i tredjespår på sista bortre långsidan. Elvaåringen behövde dock inte vara ute i spåren särskilt länge då Denim Boko i spets kastade ankare redan 500 kvar. More Than Enough och Jeppe Juel tog upp jakten, men han var aldrig något riktigt hot. Medan Johnny såg ut att gå mot en överlägsen seger, så fick Huge Star sen lucka från tredje invändigt. Spurten från Flemming Jensens valack var sylvass, men Henke Diablo höll undan med nöd och näppe. Klockan visade 14/400 på Huge Star, men det gick betydligt fortare sista 200 meterna. Vi tar med oss spurten, men det troliga är att Huge Star blir hårt betrodd var han än startar nästa gång då "hela Sverige" såg upploppet han gick. Cred till paret Jarvén som håller gamlingen Henke Diablo (fjärderankad hos oss) i strålande skick. Sex raka segrar och i bättre författning än någonsin. Respekt! Däremot tummen ner för domarna på Åby som bommade att Johnny Takter "genade" med Henke Diablo genom att köra innanför banmarkeringarna en stor del av sista sväng. Vinner han loppet genom att köra regelrätt? Tveksamt! Inte ens någon ekonomisk bestraffning utdömdes...
På Solvalla tog Rugiada Dei Rex, som förväntat, hand om ledningen i V86-2 och fick snart Unique Gowan utvändigt om sig. Den sistnämnda var utrustad med Customs variant av jänkarvagn för första gången. Halvvarvet avverkades på 09,6 och farten fortsatte hållas uppe då duon varvade på snabba 10,9. Rugiada Dei Rex, som gjorde karriärens sista start (avel i hemlandet Italien väntar) började mattas in på upploppet. I hennes rygg satt Solöns Rangel som serverats perfekt resa - och är grymt effektiv när hon springer barfota runt om och får det serverat. På några steg avgjorde hon loppet före en bra spurtandes Anastacia Trot. Den senare var, särskilt med tanke på att hon inte tävlade på optimal balans, klart positiv och finns nu inlagd som "stalker"! Solöns Rangel förstörde våra chanser till åtta rätt, medan Anastacia Trot hade varit en smaskig treprocentare.
Tillbaka på Åby och V86-3 där Raggamuffin var klar favorit från sitt innerspår. Det var mer eller mindre "garanti" på att han skulle bli över och då han dessutom, på grund av barfotaförbud, inte kunde tävla på sin ordinarie balans höll vi honom som en sårbar storfavorit. Vinstchansen taxerade vi till 30-35 procent (högst i loppet) och som överspelad valde vi att gå emot (tredjerankad). Det hör inte till vanligheterna att en storfavorit med "okej" kusk bakom sig fastnar i "säcken". Även när de likt det här fallet har innerspår med en häst som inte kan öppna. Här såg det dock länge ut att bli så, men kusken Stefan Söderkvist hade änglavakt då Önas Gert som satt i dödens fick problem att följa redan 900 kvar. Storfavoriten var sedan ensam på banan och det räckte med 15 sista 700 på Åbys regntunga bana för att han skulle ha tre längder ner till närmsta konkurrent i mål. Lars Järpedals femårige valack tog därmed andra segern på lika många försök över kort distans.
I fjärde V86-avdelningen på Solvalla var det ytterligare en Stefan Hultman-tränad som var favorit. Nu i form av Quality Questioned som fick överta ledningen från Jorma Kontio och Octopus efter ett halvvarv som passerades på 10,6. Örjan Kihlström fick dämpa ganska rejält med favoriten och "allt" talade för favoritseger, men Haugstad ville annat. Ni minns väl Uraniums spurt senast? Nu fick hon betalt på sin fina form när hon drog tåget i tredjespår och klämde i med 09,3 sista 700 till seger. Normalt ska Quality Questioned hålla undan i spets, men det var inte 100-procentigt drag i honom för dagen - samtidigt som Uraniums prestation var riktigt stark! Noterbart är Uranium för andra gången tävlade med just vita insidor på sitt ordinarie norska huvudlag. Det är ingen vild gissning att det är huvudanledningen till hennes två markant förbättrade insatser! Vinnaren fanns tredjerankad hos oss, men på sin höga vinstchans valde vi att spika Quality Questioned.
I V86-5 hade vi ingen helhjärtad tro på någon häst. Skotvånget påverkade i princip samtliga i fältet och faktum är att hela vår A- och B-grupp på sex hästar tävlar som bäst på någon form av barfotabalans. Flemming Jensens Spik Party hade exempelvis aldrig någonsin tävlat med skor runt om på svensk mark. När Jensen fick överta ledningen två varv från mål så blev loppet en sömning historia. Vi är van att se det rejäla stoet i dödens och när hon nu för första gången i Sverige fick trava i frontposition så höll hon undan - relativt enkelt. Andrahandsfavoriten Network Broline såg ut att kunna hota från ledarryggen, men det ebbade ut över upploppet. Spik Party var vårt förstastreck i loppet.
Conrad Lugauer gjorde resan upp till Solvalla med en häst, favoriten i V86-6 Wishing You Well (som vi höll som kraftigt överspelad) - och det visade sig inte vara förgävas. Via snabb start till spets höll han säkert undan före en bra spurtandes Digital Collection. Vår spik (på högt spelvärde) Officer C.D. lade sig Per Lennartsson i tredje invändigt med, efter att ha bränt spetsstriden, och redan då var slaget mer eller mindre förlorat. "Officern" passerade mållinjen med gott om krafter sparade som fastlåst och finns nu inlagd som stalker.
Vi gillade vad vi hade sett av Tripolini V.P. i det danska lopparkivet, men liksom de flesta utländska gäster som beträder svensk mark för första gången så var han inte helt lätt att sätta in i konkurrensen. Jeppe Juel hyllade hästen i vårt samtal med honom, men varnade för att hästen tjänat snabba pengar samt påtalade att skotvånget var ett stort frågetecken. Femåringen hade nämligen alltid gått barfota fram - såväl i tävling som hemma i träningsjobben. Segern från dödens var stark som fjärdestreckad hos oss. Ledande Jarl Af Solnäs gjorde en blek figur från ledningen och vårt speldrag Wink Spot satt alldeles för långt bak för att kunna göra sig gällande. Hon fick egentligen bara löpa ut sista 400 meterna - som travades i 14-fart.
Gulddivisions-härdade Vacqueyras slapp den här gången att möta grabbar som Digital Ink och Noras Bean - och gick verkligen ner i klass. Ekipaget kunde, som väntat, köra sig till ledningen tidigt och segern var sedan aldrig i fara. Mercury Broline spurtade in som tvåa och bibehåller sin fina form. Vacqueyras låg överst i vår ranking, men någon nytta av det hade vi inte.
Tipsen till omgången var bland de sämsta vi haft sedan starten. Vi vill be våra kunder om ursäkt för detta, även om det ska understrykas att vi SOM ALLTID lagt ner "massor" av timmar på omgången.
En sak är säker - V75-spelarna får passa sig ordentligt på lördag. Vi kommer att göra allt i vår makt för att sätta sjuan och sudda ut årets första dagar med en storvinst!
På återseende!
Gustaf, Kristofer, "Timo", Farnod, "Hubbe" och Daniel.