Laddar
Laddar

Eftersnack V75 Östersund 11 juni

Publiken fick valuta för entrépengen och Jämtlands Stora Pris blev ett rivigt och sevärt kvällsrace, men rent spelmässigt fanns det mer att önska från vår sida. Vi valde att spela med två relativt tuffa spikar vilket inte gick hem - det finns dock ingen tid att gråta över spilld mjölk utan nu fokuserar vi istället stenhårt på Extra V75 och Oslo Grand Prix!

Av: ,

Det var inte helt lätt att finna trygga spikar i denna omgång. Vi gick ut tufft och singelstreckade East Herkules på samtliga system utom det "Stora Jokersystemet", då vi ansåg honom ha klart högst segerchans och mycket goda möjligheter att nå ledningen. Vår önskan slog dock inte in, Magnus Jakobsson fick bara iväg hästen medelsnabbt och istället kunde springspårskollegan Affe Dara susa till front. Robert Bergh var som vanligt vaken och körde kort därefter till med Malkin, och Henrik Svensson hade inga planer på att svara spets med den förstnämnde. East Herkules fick efter sin mediokra start vandra i dödens loppet igenom och redan i sista sväng såg man att hästen inte skulle ha med segerstriden att göra. Att "kuta" i dödens på V75 är visserligen inte lätt, men nog borde vår spik ha hållit bättre för att få godkänt - framförallt då tempot inte var särskilt uppskruvat. Bergh fick styra och ställa som han ville med Malkin i täten och det såg länge ut som att han skulle vinna komfortabelt, men över det långa upploppet syntes det tidigt att han inte skulle stå hela vägen hem - och drygt 100 meter från mål var han slagen och försvarade sig med galopp. Vann gjorde istället skrällen Lass Neo, som tackade för bra ryggar och speedade till en relativt enkel seger. I ärlighetens namn fanns det inte mycket att ta med sig bakom vinnaren i detta tämligen klasslösa V75-race. Viola får fullt godkänt för andraplatsen och där bakom gick Corroded i mål med en del sparade krafter.

Den andra avdelningen kan sammanfattas med ett ord: UPPVISNING! Favoriten Solör Stegg trampade iväg från sitt femtespår (aningen oroande på förhand) på tillägg och därefter var det aldrig något snack. Torbjörn Jansson var fast besluten om att söka sig mot täten och brydde sig inte särskilt mycket om att det blev fjärdespår till en början. Smedsbo Faksen - som var vår tipsetta och spetsfavorit efter 500 meter (trots tillägg) - satt i spets strax efter att första femhundringen hade passerats, men Ulf Ohlsson gjorde ingen ansats att svara när Solör Stegg kom farande. Detta var helt klart ett klokt val, för trots en resa bakom favoriten tappade hästen rejält och slutade oplacerad. Så fort Solör Stegg kom till ledningen så öppnade han upp några längder till de övriga och det betryggande avståndet höll han hela vägen in mål. Klasskillnad, kort och gott. Vi ansåg att favoriten hade överlägset högst segerchans i loppet, men han fick ändå nöja sig med andrastrecket i A-gruppen då spelvärdet inte var någon höjdare. Bakom den överlägsna vinnaren gjorde vårt tredjestreck i A-gruppen, Kringelandtellus, ett tappert lopp från dödens och höll fint till andraplatsen. Storm Odd gick fortast av hästarna som kom bakifrån och får även han fullt godkänt för sin insats.

Vi bjöds på 1609 meter och en stark favorit i den tredje avdelningen. Hästen vi syftar på är givetvis Sir Ratzeputz, som öppnade bättre än vanligt och höll ut Next To None Sib från start. Det kostade dock en del att komma till ledningen då Order By Keeper och Blue Rocket var ännu snabbare på insidan, men när dessa väl hade kört klart kunde Erik Adielsson gasa till ledningen. Därefter var det spel mot ett mål - Sir Ratzeputz visade upp sig från sin bästa sida och stack i ett tidigt skede ifrån sina konkurrenter och vann på imponerande tiden 10,0! Inför loppet var vi helt inne på att Next To None Sib skulle vara den som skulle få överta spets efter en bit, varför det fanns anledning att tro på ett tufft lopp i dödens för Sir Ratzeputz. I A-gruppen var vinnaren given, men i detta lopp fanns det på förhand högre spelvärde i Global Patriot och nämnde Next To None Sib. Från dödens var den sistnämnde aldrig nära att segerstrida - hästen tål helt enkelt inte sådana lopp - medan Global Patriot spurtade in som trea efter att ha fått rygg på tvåan Ask For You fram till upploppet. Denna dag fanns det ingenting att göra åt Sir Ratzeputz - att bästa hästen vann är knappast en överdrift!

Erik Adielsson fick återigen beträda vinnarcirkeln efter avdelning fyra - och återigen visade han här upp sin yrkesskicklighet från start. Från stallhåll var man på förhand oroliga över hur Cash A Cheque Em skulle ta sig iväg från sitt springspår på tillägg, men när starten väl hade gått dröjde det inte länge förrän Adielsson hade lotsat hästen till ledningen. Med en klasshäst i spets trodde vi och de flesta andra att loppet i princip var över, men Erik fick verkligen jobba på femåringen för att hålla undan - på målfoto! Survival Kit ville Sören Eriksson köra med i spets, men när Cash A Cheque Em ställde en fråga så pass tidigt kände sig Sören tvungen att släppa. Från rygg ledaren såg hästen allmänt slak ut mest hela vägen, men 100 meter från mål fick Eriksson rejäl fart på hästen och när mållinjen passerades var det inte lätt att se vem som var först! Melvin Palema fanns med i vår A-trio tillsammans med Tempura (fanns störst värde i honom) och vinnaren Cash A Cheque - den förstnämnde fick inte alls travet att stämma den här dagen (galopperade flera gånger), medan Tempura fullföljde starkt till femteplatsen efter att ha tappat mycket mark på inledande galopp. Ett tips är att passa honom framöver! Bakom nämnda hästar tar vi också med oss Castle Rose, som såg lavad ut över upploppet trots att han drog tåget i tredjespår till en början. Med lucka över upploppet hade hästen sannolikt varit med i segerstriden...

I V75-5 valde vi att gå stenhårt på spelvärdet i loppet som vi ansåg låg i fjolårets Derbyfinalist, Serious Try, som visade grym uppåtform näst senast. Han blev bara streckad på drygt fem procent och vi ansåg att segerchansen var tre gånger så hög. Dock så var också medvetna om att spår fem inte var optimalt och att galopprisken var relativt hög - men vi valde ändå att ta chansen då spelvärdet var enormt! Tyvärr var Serious Try aldrig när att gå felfritt den här dagen. Vann loppet gjorde istället Digital Control, som gick runt hela fältet och stod för en ruskigt vass avslutning! Ajlexes Cubano var vår solklara spetsfavorit och till ledningen kom han - vilket också var en anledning till att inte gå på storfavoriten Valentino Strix (uselt skick för dagen och överspelad på förhand) - men vi blev trots ett behagligt tempo i täten inte speciellt förvånade när sexåringen gav upp den sista biten. Goda spetsmöjligheter till trots valde vi att ranka ned Ajlexes Cubano några hack redan i grundmaterialet, då vi efter ett snack med Tomas Pettersson "visste" att formen inte var på topp. Treprocentaren Victor Ruda låg så högt som tvåa i rankingen (förstareserv) och den här sjuåringen har verkligen form för dagen! Barfota runt om såg ut att ge en extra kick (i kombination med biken som han tänt till på) och trots att Håkan Skoglund stod för en tämligen dålig styrning så höll hästen berömvärt in mål. Den här springaren ska ha en smygare för att prestera som allra bäst - något Skoglund inte alls lyckades ge honom denna gång. Nakoda Goj - en annan lågprocentare som var rejält bortglömd av spelarna - fick aldrig se dagens ljus från tredje invändigt, men intrycket var mycket tilltalande och det var hästens tredje goda prestation i följd. Tvåan i mål, Catch The Cash, är också värd ett omnämnande efter att Örjan Kihlström serverat henne en närmast optimalt ryggresa. Den här dagen fick hon dock stryk av en bättre häst.

Jämtlands Stora Pris blev ett sevärt race! Vårt förstastreck, tillika spetsfavorit, Västerbo Highflyer, var precis så dryg att ta en längd på som vi på förhand trodde (trots att han återigen inte öppnade snabbast) - och väl i front hade Daniel Redén inga planer på att släppa ledningen varken till Ed You eller Royal Fighter. Denna öppning kostade dock kraft och första 500 passerades på 07,7, vilket över medeldistans är riktigt tuffa papper även för elithästar. Att Redén valde att försvara ledningen till varje pris var inte direkt oväntat, och även om det nu blev för tufft för Västerbo Highflyer, så missgynnade det ju inte hans egentränade Call Me Keeper som fanns med i vår A-trio. Med det sagt så menar vi inte att Daniel hellre ville se Call Me Keeper som vinnare, utan vi vill bara påpeka att han inte hade något att förlora på att testa i spets. Hade Västerbo Highflyer fått styra loppet i lugnare tempo hade han sannolikt varit med i segerstriden - nu fick han inte det och det tackade en imponerande Call Me Keeper för. Utan en bra kuskinsats av Erik Adielsson så hade dock inte ens en grym Call Me Keeper vunnit loppet. Erik styrde på, med sikte mot dödens, i exakt rätt läge, men detta uppmärksammade Adrian Kolgjini (dock aningen försent) bakom El Magio Pellini (A-häst) och ekipaget hann precis vrida ut i tredjespår och sätta in attacken före. Med lite mindre än ett varv kvar till mål valde Adrian sedan att släppa ned Call Me Keeper i dödens (troligen visst samvetskval då han gick ut snävt innan), vilket visade sig bli helt loppavgörande. Call Me Keeper hade tidigt grepp på Västerbo Highflyer och trots att El Magio Pellini tidigt fick luckan bakom vinnaren så fick han aldrig upp tillräcklig fart för att ta sig förbi. Det blev dock hårt i mål till slut, och hästen ska ha beröm för sin insats. Detta var för övrigt andra året i följd som El Magio Pellini slutade tvåa i Jämtlands Stora Pris. Bakom de två främsta så förtjänar Nimbus C.D. en guldstjärna för sin rappa avslutning. Han satt sist i fältet hela vägen och i sista sväng är det nog inte många som hade spelat på att han skulle vara trea i mål. Tapperhetsmedalj delas ut till Ed You (och till vinnaren såklart!) som var med i den oerhört snabba öppningen, men som ändå hade krafter kvar när luckan uppenbarade sig bakom en trött Västerbo Highflyer. Vi säger grattis till Call Me Keeper - och grattis till Erik Adielsson som tog kvällens tredje V75-seger!

Den avslutande avdelningen såg på förhand rörig och svårlöst ut, och när bilen väl släppte fältet så inträffade också en del oväntade ting. Till att börja med så galopperade favoriten Scarlets Mirakel direkt. Detta var dock ingen jätteskräll då hästen visat osäkra tendenser tidigare och nu rapporterades ha övernattat dåligt. Av denna anledning rankade vi ned honom från etta till trea i "Senast nytt", vilket visade sig vara en befogad ändring. När informationen om att Dragon Powerfly skulle gå med bike för första gången nådde oss så bestämde vi oss omedelbart för att flytta upp honom i A-gruppen. Hästen såg också grym ut inför loppet och öppnade på ett sätt vi aldrig sett honom göra tidigare. Det kryllade ju av startkanoner i detta lopp, men det var ändå inte långt ifrån att han lyckades hålla ut Källna Orlando, som besitter en grymt vass kurvteknik. Efter en snabb öppning fick Ulf Eriksson och Dragon Powerfly nöja sig med vinnarhålet bakom Källna Orlando, samtidigt som Jerry Strömstedt stod för en märklig styrning med Good As Candy Zaz. Att den hästen inte skulle ha med segerstriden att göra förstod de flesta, men Jerry körde upp i dödens och satte tidigt press på Källna Orlando. Drygt 700-800 meter från mål kom ett avgörande moment då Ulf Eriksson - sannolikt rädd för att bli fast i vinnarhålet med Dragon Powerfly - valde att kliva ut i andra utvändigt bakom en pressande Good As Candy Zaz. Detta visade sig, inte oväntat, bli ett stort felval då Jerry Strömstedt styrning av naturliga skäl kroknade tidigt, och när attackarna sattes in bakifrån tvingades Dragon Powerfly gå ut och runda den kalla hästen i dödens. Han hann dock inte mer än runda den svalnande springaren, innan han, med till synes mycket sparade krafter, galopperade omotiverat. Stefan Söderkvist - som länge satt i tredje invändigt med Oki Doki Face (rankad fyra och förstahäst i B-gruppen) - tackade för Ulf Eriksson något märkliga taktikval och körde bara rakt fram på innerspår och kunde sedan sätta in attacken på Källna Orlando precis när han kände för det, eftersom Candy As Candy Zaz för längesedan hade svimmat i dödens. Över upploppet var det aldrig något snack, Oki Doki Face tog sig enkelt förbi Källna Orlando. Andraplatsen gick till Scarlet Ribb som återigen avslutade vasst och visade att formen är på topp. Reorder - en av våra tre A-hästar - fick ett relativt bra lopp i andraspår, men hade helt enkelt inte kraft att utmana ett par konkurrenter som var för bra den här dagen. Robert Berghs Västerbo Arthur visade att kort distans inte är något hinder. Avslutningen han stod för längst ut i banan lovar gott inför framtiden.

Nya tag redan inom kort - Extra V75 och Oslo Grand Prix väntar!

/Kristofer, Farnod, Christer, Robin, "Jesus" och Gustaf.