Laddar
Laddar

Eftersnack V75 Gävle 22 augusti

Hemmatränaren är vass på att ställa i ordning, två sura upploppsgalopper för PU och ett härligt trendbrott när det gäller utdelningen.

Av: Farnod Pirayehgar,

Omgången började lovande. Gävletränaren Erik Lindegren brukar ha hästarna i ordning när travets elitserie gästar hans hemmaplan - så var fallet även denna gång. Erik plockade av skorna på vår A-häst, sexprocentaren Ochongo Face, för andra gången och fyraåringen sprang svenskt rekord från spets och vann mycket enkelt. Underbart var ordet!

Likt de flesta var vi inne på att Poet Broline skulle bli en svår nöt att knäcka i V75-2. Vi har startat igång ett samarbete med Peter Untersteiner där vi dagligen går igenom alla hans starthästar och får klockren info. PU lämnar sällan ”klart”, men när han väl gör det är träffprocenten skyhög. Vi spikade ”Poeten” redan i debuten för PU och har blivit mäkta imponerade även i starterna efter. Visserligen skulle Heavy Sound tävla barfota runt om och i jänkarvagn för första gången, men vi var starkt inne på att han ändå skulle möta övermakten. Efter samtal med Kenneth Haugstad där han tydligt deklarerade att planen var att låsa loppet från dödens i lågt tempo och köra på speed till slut var det föga troligt att en tredje häst skulle kunna blanda sig i segerstriden. Loppscenariot blev det tilltänkta och duon ryckte undan från övriga fältet 400 kvar. Poet Broline såg morsk ut in mot upploppet och vi var aldrig speciellt oroliga även om det stod och vägde. Sedan hände det som inte får hända i en final… ”Galoppen kom som en blixt från klar himmel. Jag har ingen förklaring, det var på ett steg. Han hade gott om krafter kvar, och det kändes hur bra som helst. Jag tror att jag hade vunnit annars.” var Peter Untersteiners kommentar efteråt. Heavy Sound hade inga problem med att freda sig mot övriga och Kenneth Haugstad kunde ta sin största seger hittills i karriären - och förbättra sin svaga V75-statistik då han bara hade två segrar på 75 V75-uppsittningar innan lördagens tävlingar. 

Henrik Södervall ville gärna se sin Arazi Boko i ledningen i gulddivisionen, tillika V75-3. Det var också Christoffer Erikssons grundplan när vi pratade med honom på fredag förmiddag. Arazi blev dock pigg utan rygg och Christoffer valde att släppa ifrån sig taktpinnen. Västerbo Fantast övertog ledningen och första halvvarvet avverkades på mycket snabba 06,8. Starke Beau Mec tog sig fram utvändigt, men kunde inte hänga med i det högt uppskruvade tempot och galopperade 600 kvar. Arazi Boko sköt till rappt efter invändig lucka, men nådde inte fram till italienska tvåprocentaren (sjätterankad hos oss) Royal Blessed som spurtade starkt från tredje ytter och ställde nästan alla V75-spelare schack matt.

Flyer Boshoeve var Björn Goops val i stonas E3-final och han lät konfident både på spets och viktoria. Försökssegern togs med krafter kvar och det mesta lutade åt att finalen skulle sluta på samma sätt. Flyer Boshoeve har gått utrustad med norskt huvudlag i samtliga starter hon gjort i Jerry Riordans regi, men den växeln har inte använts. Nu fall skygglapparna ned innan start och treåringen blev för pigg och slog ihop när bilen släppte fältet. Även om vi redan klivit av på streckspelet var det en sur galopp i och med att vi förordat singelstreck på Flyer Boshoeve. Adrian Kolgjini fick köra Princess Face och valde att göra det i jänkarvagn. Som i tidigare storlopp förvaltade Adrian chansen väl genom att köra fram till dödens i rätt läge. Princess Face var sedan ”bara bäst” och segern blev säker. Det är numera ren njutning att se Adrian köra storlopp - med en pondus som oftast kräver många års erfarenhet. Det är lätt att glömma att grabben är 22 år ung. I anteckningsblocket noterar vi att vinnaren av stonas E3-final likt vinnaren av upplagan för hingstar/valacker vanns av en häst som fått jänkarvagn bakom sig för första gången.

Vi sprang på Björn Goop på Gävles stallbacke före tävlingarna. Bland annat meddelande han att storfavoriten i V75-5, Only One Winner, skulle värmas i jänkarvagn och troligen gå så för första gången i loppet. Vi varnade för kraftig galopprisk då Only One Winner startgalopperade senast samt hackade i travet och var nära felsteg både näst senast och för tre starter sedan. Som omgångens näst största favorit ansåg vi att han var given att gå emot. Loppet blev en kopia av klass I-försöket på Axevalla för drygt en månad sedan. Only One Winner värmdes i jänkarvagn, men fick återigen på sig vanlig vagn i loppet, spetsade och vann. Det var femte spetssegern i sjunde försöket för Only One Winner.

I V75-6 stod spetsstriden på förhand mellan Time Machine och Allaballakaitoz. Peter Untersteiner skickade den sistnämnde till front och bombade runt till enkel seger på smått osannolika 10,7 full väg. Nioprocentaren låg trea i vår ranking och tog sin nionde seger - åttonde från spets. Allaballakaitoz har nu fyra segrar på åtta försök när det gått längre än 30 dagar mellan starterna. Klara favoriten Rolex Bigi placerade vi under omgångens mest överskattade. Dels eftersom stallet var tydliga med att det var defensivt upplägg som gällde och även eftersom de haft sjuka hästar i stallet, bland annat Rolex Bigis boxgranne.

Peter Untersteiners segerglädje från sjätte avdelningen skulle visa sig kortvarig. Han hade nämligen kopplat grepp från dödens med Mc Steamy när hästen rullade över i galopp över upploppet. Istället hann andrahandsfavoriten Dominator fram till knapp seger närmast före vårt förstastreck, och stora drag i loppet, Premier Kronos.

Inför gårdagen hade fem av de sex senaste V75-omgångarna i Gävle stannat på som högst blygsamma 3.548 kronor i utdelning. Gårdagens 439.292 kronor för "sjuan" var ett välkommet trendbrott. På tisdag ser vi fram emot extra V75 med uttagningar till Derbyt. Innan det ska en V64-omgång på Mantorp avverkas där Dreams Take Time gör debut i Peter Untersteiners regi. Vi har, som alltid, telefontid bokad med PU och ser fram emot att delge färsk info om stallets starthästar.

På återseende!

/ Gustaf, "Hubbe", Kristofer, "Timo, Daniel och Farnod