Laddar
Laddar

Eftersnack V75 Axevalla 9 april

Två sylvassa spikar, en usel inledning, en högljudd diskussion om skoinformationen samt STCC-bilar som försenade världsstjärnorna var några av ingredienserna när V75 drog till Axevalla beläget på Skaraslätten denna aprillördag. Det allra bästa bjöd dock de fyrbenta stjärnorna inom Dagens Dubbel-spelet på!

Av: Robin Malmgren,

Det är bara att konstatera att vi kom helsnett på det i V75-prologen och därmed snällt fick kliva av när det roliga precis hade börjat. Vi tar det dock från början där vi åtminstone hamnade rätt på det i spetsstriden, lite för rätt skulle det visa sig… Vår spetsfavorit Whisky Akema tog planenligt hand om täten, men kusken till värste konkurrenten i kampen om ledningen - springspårets Tiger Marke tillsammans med Johnny Takter - var väldigt sugen på samma position och det speedryck Claes Svensson fick lägga med Whisky Akema för att behålla kommandot kostade lite väl mycket skulle det visa sig. Vår idé Ottens Casher hamnade perfekt på det som andrahäst i andraspår på ”kör”, en position som hästen fick behålla hela vägen. Trots att Örjan serverade sin springare en i princip optimal resa var han chanslös att haka på när farten drogs upp i sista sväng och den tredjeplats som han bärgade var således maximal utdelning. Framför vår idé - i dödspositionen - satt den slutgiltiga segraren Top Yllit. Hästen inledde från det innersta bakspåret i volten, men kunde kliva ut som etta i andraspår efter 850 meter. Körande Jens Laursen satte sedan in stöten på allvar under loppets avslutande 500 meter och redan i sista sväng såg det mer eller mindre klart ut. Ledande Whisky Akema stretade emot bra hela vägen in, men trots att segermarginalen skrevs till ”huvud” kunde Laursen kosta på sig en segergest kort före mål i sin första V75-seger sedan 2008. Top Yllit var spelad till låga 3,53 procent på V75, men trots detta stannade ingångsvärdet på låga 88 kronor. Anledningen? Nosy Face ströks kort före start och därmed hamnade den slutgiltiga segraren först på turordningen, vilket gjorde att streckprocenten i realiteten var betydligt högre. I övrigt är det värt att notera att favoriten Stronghold inte hade sin bästa dag och slutade först utan pengar, långt efter tätduon. Det är bara att konstatera att vi gjorde en stor felbedömning gällande Top Yllit och det är ingenting annat att göra än att ta på sig dumstruten.

Det ljusnade inte direkt på tipsfronten i den spårtrappa för lärlingar som stod på menyn i V75-2. Vi ansåg tidigt i veckan att favoriten Sounds Good stod inför en passande uppgift och att favoritskapet således var berättigat. Hästen hade dock inte någon av sina bättre dagar och fick ingen riktig fart på påkarna från början. Adrian Kolgjini blev kvar ute i tredjespår och när han skulle landa Sounds Good i dödens efter 500 meter kom galoppen - sedan kunde ekipaget göra kväll. Till ledningen hittade vårt drag Delicious Brown och körande Peter H Sjöberg levde upp till det tränare Peter U Andersson sagt under veckan - att hästen skulle köras i spets. Ekipaget kom till varvet på 16,3, men det kokta fläsket var stekt 150 meter från mål och Delicious Brown blev inte bättre än sjua. I tredje invändigt återfanns Tumble Dryer som kunde smita ut i andra utvändigt 750 meter från mål. Körande Mads H Nielsen klev 200 meter senare ut som etta i tredjespår och hade från 300 kvar och in full kontroll på händelserna. Insatsen var mycket imponerande av såväl häst som kusk, speciellt då det inte dryper av rutin om ekipaget. Tumble Dryer hade inte ens fått vara med i loppet om han inte hade tjänat 2.800 kronor i ett P21-lopp senast och kusken Mads H Nielsen tog sin tredje V75-seger i sitt sjunde försök. Ofattbart bra av båda! Med hänsyn till hur dåligt inne i loppet Tumble Dryer stod hade vi lagt ner honom i B/C-gruppen, vilket visade sig vara en rejäl missbedömning. Värt att notera i övrigt är att New Revolution svarade för en vass avslutning som tvåa samt att Javier Palema blev fast med gott om krafter i behåll i rygg på Delicious Brown.

Motigheterna för vår del tog slut i silverförsöket tillika V75-3 där vi hade ställt in större delen av ”keramiken” på spetsfavoriten Next To None Sib, som spikades på samtliga system utom ”stora jokern”. Det enda som stod emellan Björn Goop och segern var att Peter Untersteiner skulle lyckas stå emot från start med Trust Launcher. Detta har varit ambitionen från ”PU” hela veckan, men i skarpt läge var det inget snack. Goop skickade sin nioåring till spets och fick öppna första 500 efter för klassen relativt beskedliga 11-blankt. Efter att ha fått bestämma andra femhundringen till 13,4 var loppet i hamn och ekipaget seglade undan till en fullkomligt överlägsen seger. Glädjen späddes på ytterligare av att draget Final Oak hakade på duktigt som tvåa från ledarryggen och därmed dundrades maxtvillingen in till 9,54. Favoriten Fire To The Rain hamnade på efterkälken från början, men avslutade duktigt till fjärdepriset och kommer snart att vinna lopp igen. Blue Martini Ås tävlade barfota runt om för andra gången i karriären och utfallet blev betydligt bättre denna gång än förra gången man provade. Örjan valde ett relativt offensivt upplägg och gav hästen en del spår på vägen - hon svarade i sin tur med att fullfölja klart godkänt till tredjepriset.

Det kryllade av utrustningsändringar i det sprinterlopp som utgjorde V75-4 och allra mest spännande var att vårt drag Enge Lincoln skulle tävla barfota runt om samt i jänkarvagn, båda för första gången. Hästen hamnade dock lite på ”mellis” från start och när han dessutom fick en galopperande Sugarboy Petoj i ”knät” efter 200 meter ändade dagen i galopp. Bättre började det för vårt andra bidrag i A-gruppen - Love Ain’t Easy - som planenligt drog till spets. Tränare Sofia Aronsson var tydlig med att hästen också skulle köras där när vi pratade med henne i veckan och mycket riktigt levde körande Niclas Benzon upp till ”löftet”. Det är sällan man får sådan intressant information på en fyraprocentare och duon kom till halvvarvet efter 11,3. Tempot fortsatte att hållas uppe och efter 12-blankt på varvet blev det stumma ben sista hundra. I rygg satt Topgear och när luckan kom in på upploppet växlade han ner ledaren enkelt. Hästen var mycket bra och gav Hans G Eriksson sin första tränarseger på V75 sedan 2006. Vi hade Topgear rankad fyra och streckade på samtliga system, vilket var minst sagt naturligt då vi spikade honom på V86 såväl för tre som fyra starter sedan. Bra prestationer i övrigt svarade Gucci Degato samt Target Kronos för. Gucci tävlade barfota fram för första gången och gick bra som tvåa medan Target Kronos tog för sig rejält över upploppet. Det sistnämnde kommer garanterat vara med och hugga i de större fyraåringsloppen under 2016!

Omgångens överlägset största snackis på förhand var om Robert Bergh skulle köra sitt nyförvärv Angel Rain med eller utan skor. Bergh själv meddelade under fredagen att han skulle anmäla barfota, men högst troligt ändra till skor runt om vilket kan tyckas märkligt. Så länge det finns möjlighet till detta val är det svårt att beskylla tränarna för att de utnyttjar detta ”hål” i reglementet och i våra ögon återfinns problemet i regelboken. Vi gjorde dock allt i vår makt för att reda ut om det skulle bli barfota eller inte till loppet och fick till svar att det lutade åt skolöst, men detta hjälpte föga… Som ni kanske redan förstått anmälde ”Robban” barfota runt om, men ändrade till skor efter spelstopp vilket skapade ramaskri. Oavsett ”pjäxor” eller ej svarade hästen för ett riktigt topplopp. Hon inledde i tredjespår första 600 innan dödens var intaget. Där blev hon sedan kvar resterande del av loppet och Robert fick köra för fullt på henne i samband med det tuffa speedryck som iscensattes dryga 500 kvar. In i sista sväng fick hon dock närkontakt med ledande M.T.Klara igen och 100 meter från mål hade hon satt klorna i henne… Där bakom dök dock vinnande Dark Chocolate upp och inte heller hon fick den allra enklaste av resor. Hästen hängde ute i tredjespår första 400 innan hon hittade ner som förstahäst i andraspår. Ovan avhandlade Angel Rain kom och avlöste kort senare och detta skulle visa sig bli en optimal rygg. Johnny Takter - som körde Dark Chocolate för första gången - svarade för ett avgörande drag på sista långsidan då han kyligt satt kvar i favoritryggen istället för att svara attackerna i tredjespår och hade räknat ut att luckan skulle komma. Det gjorde den också 250 kvar och därmed kunde Dark Chocolate, som till skillnad mot senast tävlade barfota runt om, i jänkarvagn samt med helstängt huvudlag, fånga in en tapper Angel Rain på linjen. Vi hade Dark Chocolate rankad femma och hästen fanns med på ”stora jokern” till låga 2,3 procent.

Dagens sportsliga höjdpunkt öppnade DD-spelet - Olympiatravsuttagning nummer två samlade ett celebert startfält och det var påställt på flera håll. Det hela försenades en aning av att två STCC-bilar visade upp sig på banan inför loppet, vilket banveterinären hade synpunkter på. Som tur var rättade banpersonalen till banan snabbt och de prestationer vi sedan fick se var väl värda sin väntan. Trots att B.B.S.Sugarlight kom till denna start med två raka förluster som spelad till tolv för tio respektive 17 för tio ansåg vi att han hade klart högst segerchans i loppet och lade honom också etta i rankingen. Hästen blåste planenligt till spets i en 08,8-öppning och fick som vi räknat ut Arazi Boko i rygg. Ulf Ohlsson styrde tidigt fram en barfotatravande Papagayo E. i dödens, men detta var inte för att sätta upp något tempo utan berodde enbart på att han inte ville få för långt fram till ledaren. Farthållningen skötte nämligen Sugarlight alldeles utmärkt på egen hand och varvet passerades på 11,9. I fjärde utvändigt satt samtidigt gulddebutanten Sauveur och bidade sin tid. Körande Åke Lindblom valde att styra på i tredjespår 650 kvar och därifrån fick hästen göra allt jobb på egen hand. Åt en undflyende B.B.S.Sugarlight fanns ingenting att göra, men Örebro-hästen var enorm som tvåa och visade sin fantastiska inställning när plockade ner världsmästaren Papagayo E. i kampen om andrapriset. B.B.S.Sugarlight var aldrig nära förlust och hästen landade på fantastiska 10,8 över full väg. Precis som i fjol fick vi se en riktig monsterprestation i hästens tredje start för året (vann Olympiatravet på 10,7 i fjolårets tredje start) och tränare Fredrik Solberg sparade inte på orden i segerintervjun. Norrmannen konstaterade kort och gott att hästen kommer vara ännu bättre i årets upplaga av Olympiatravet än vad han var vid den överlägsna finalsegern i fjol… Vinnaren av detta lopp tog en direktplats till finalen, men som titelförsvarare hade hästen redan en inbjudan. Därmed får Åbys sportchef Jon Walter Pedersen ytterligare ett wild card att dela ut och efter Sauveurs enorma prestation är det nog fler än vi som gärna ser hästen bakom startbilen i huvudloppet på Åby 30 april.

I epilogen tillika veckans bronsförsök hittade vi omgångens spelmässiga godbit och även här var vi helrätt på det. Bartender In var bra redan i regi Per Linderoth, men har höjt sig ytterligare något snäpp sedan flytten till Johan Untersteiner och i V75-7 var det dags att svara för karriärens bästa prestation. Vi börjar dock i rätt ände och konstaterar att andrahandsfavoriten Picasso Sama inte kunde förmå sig att svara upp sitt innerspår när bilen släppte fältet. Ovanpå detta straffade han ut sig med galopp efter dryga 400 meter och var därmed borta ur segerdiskussionen. Till ledningen kom istället Scampi tillsammans med Erik Adielsson, men det kostade 09,3 första 500. Erik såg sedan ut att vilja köra i ledningen, men Örjan Kihlström körde till rejält tillsammans med den knappa favoriten Valeur i andra sväng och kunde pressa sig till täten efter drygt 900 meter. Första varvet kostade 11,7 och 2000 meter nåddes på 14-blankt. Drygt 700 kvar kastade Johan Untersteiner loss omgångens bästa spik Bartender In får tredje utvändigt och 200 meter senare hade ekipaget blåst förbi ledande Valeur och hela faderullan. Resterande del av loppet blev en ren defilering för ”vår” 14-procentare och även om Roses Glory gjorde ett allvarligt försök att utmana sista 100 kom hon aldrig riktigt nära. Bartender In var precis så bra som vi förväntat oss och landade på fina 13,1/2640 meter. I och med hästens seger dundrade vi dit Dagens Dubbel och fick således viss upprättelse för vår katastrofala inledning av omgången.

V75-utdelningen landade till slut på 754.573 kronor och precis som så ofta tidigare på Axevalla var andelen spetssegrar lägre än på ”normalbanan”. Uppfriskande! På de 43 V75-omgångar som banan arrangerat sedan 1997 har det i snitt blivit 2,52 spetssegrar och idag drogs detta ner ytterligare några promille. Endast två av de sju V75-loppen vanns från ledningen och båda dessa vinnare hade vi rankat etta. Totalt blev det en okej spelmässig dag för vår del i och med att Dagens Dubbel, en maxtvilling samt båda V75-spikarna satt. Totalt landade dagens tvillingspel på 1.762 kronor i plusnetto samtidigt som Dagens Dubbel gav oss 4.028 kronor tillbaka med insatsen avräknad. På V75 är vi givetvis nöjda med att spika två ”icke-favoriter” som vinner, men efter att ha fått kliva av trots relativt breda garderingar i såväl V75-1 som V75-2 kan vi inte ge oss själva något annat än underkänt. Detta trots att ”stora jokern” gick plus blygsamma 179 kronor, samt att samtliga våra andelsspel på "ATG Tillsammans" viade nettovinster. "Värst" var det "stora systemet" som med åtta sexor(!) och 264 femmor kammade hem fina 86.640 kronor till tio andelsköpare.

Vi tar nya dag redan idag då V64 Grand Slam drar till Romme där det som vanligt bjuds på välfyllda lopp. Att de tio miljonerna till en ensam vinnare kryddas med två jackpotmiljoner gör att spelvärdet i omgången är enormt. Bästa spiken är i nuläget spelad till under 20 procent och maximera din söndag genom att låta oss hitta vinnarna åt dig.

Trevlig söndag!

/Daniel, Christer, ”Hubbe”, Gustaf, Farnod, ”Timo”, Kristofer och Robin.