Laddar
Laddar

Eftersnack V75 Åby 26 april

Precis som förra gången Åby arrangerade V75 blev utdelningen hög. Sjusiffrig rent av, vilket även var fallet senaste Åby-omgången för drygt en månad sedan. Synonymt för de båda omgångarna är att bara en favorit segrade, bara två lopp vanns från spets samt att en ”ostreckad” vinnare höjde upp värdet ordentligt.

Av: Gustaf Björck,

Just den ”ostreckade”, Royal Fighter (V75-7) den här gången, var vi med på noterna på. Han låg placerad i B-gruppen med omdömet ”löjligt bortglömd och till en procent hugger vi alla dagar i veckan”. Det vi byggde vår tro på att han skulle kunna segerstrida var det intryck han gav i förra starten! Han gick då med jänkarvagn för första gången (en lånad sådan) och ni som läste tipsintervjun med Per K Eriksson fick veta att en sådan skulle hängas på igen. Tveklöst har vagnskiftet blivit ett lyft för sexåringen, och vi gläder oss åt att trevlige och i tipssammanhang alltid lika hjälpsamme Per K Eriksson nu fick ta sin andra V75-seger för året. Royal Fighter har mycket utveckling i sig, det är inte här det tar slut.

Som vi informerade om hade ”Timo” och övriga i ägarkretsen kring Sahara Fairytale önskemål om att deras häst skulle ges en ryggresa i V75-1, allra helst vinnarhålet. Nu var både vi och dem helt inne på att det var Youanas rygg som skulle sökas, men så blev det inte. Favoriten öppnade inte i närheten av så snabbt som hon gjorde förra gången från innerspår och det innebar istället att ”Ludde” (via flygande start) smidigt kunde ta sig till front för att sedan direkt ta upp och släppa till Stylish Hanover. Den senare hade aldrig förlorat från ledningen på fem försök och gjorde det inte nu heller. 100 kvar var hon slagen, men på linjen var hon först. Efteråt blev det stort fokus på att Stylish visade bra inställning. Visst gjorde hon det, men frågan är om inte fokus ändå borde ha riktats åt andra hållet? Dödenstravande M.T.Harmony, som hade grepp, tvekade nämligen på ett trist sätt så fort hon kom först och det är knappast någon slump att hon på 39 starter har en resultatrad som lyder 3-11-7.

Hästar med ”fel vinkel” på resultaten bör man i allmänhet vara försiktiga med. Det är sällan någon tillfällighet att deras kurva ser ut som den gör.

Klass I-försöket såg en mycket fin vinnare i Send In The Clowns, som Anders Svanstedt tydligt signalerade i veckan om hur nöjd han var med för dagen. Och fog för sin optimism hade han sannerligen. Snyggt jobbat Anders!

Olympiafinalen blev en rafflande historia där Solvato drog nytta av det hårda tempot och var riktigt bra. Något Elitlopp blir det dock inte för femåringen - i alla fall inte i år. Ägarkretsen säger nämligen bestämt nej till det. Här ska "sparas" för framtiden. Säkert klokt ur ett ekonomiskt perspektiv, men ack så trist.

För er som lyssnade på intervjun med Peter Ingves som vi hade inför omgången kan det inte ha kommit som någon överraskning att palindrom-hästen Ni Talar Bra Latin var riktigt bra. Och när nu också Ingves körde som en gud, ja då blev det inte ens spännande. Det är härlig utveckling i fyraåringen, som bara gjort sju starter och är en joker inför Derbyt som bör vara det stora målet. Vår stora spelidé i omgången, Reims Gasti, kunde här till fullo varken vara med från start eller till slut och var en besvikelse som fyra. Bra däremot var en annan lågprocentare i loppet, en som vi varnade för. Nämligen Nissan Broline, ”stalker” numera.

Joakim Lövgren har gjort ett toppjobb med Alfas da Vinci som tog tredje segern i åttonde starten i hans regi. Noterbart är att hästen praktiskt taget uteslutande tävlat barfota senaste två åren, men i de tre senaste starterna - med skor - varit bättre än någonsin. Noterbart är också Lövgrens stallform. På de 16 senaste starterna har han sju segrar!

Det är inte ofta en galopperande häst ställer sig så snabbt som Arazi Boko gjorde i det höga tempo han travade i första sväng. Galoppen innebar, kanske, att Daniel Olsson inte gav 100-procent för att sedan försvara ledningen i andra läget mot Olympic Kronos. Båda hästarna svarade för bra insatser där den senare säkert höll undan och återigen visade hur effektiv han är i ledningen. Det var sexåringens nionde spetsseger på 14 försöket, samt fjärde raka.

I förra veckans V75-omgång var B.B.S.Sugarlight ensam om att hålla undan från ledningen. Färre än vanligt var antalet spetsvinnare även denna vecka - två.

Utslaget på hela året är dock antalet spetsvinnare per V75-omgång inget som statistiskt sticker ut som lägre än normalt. Under de 18 första V75-omgångarna 2013 vanns 53 lopp från spets (2,94 i snitt/omgång). Att jämföra med 56 under de 18 inledande omgångarna 2014 (3,11 i snitt/omgång).

Nu siktar vi in oss på onsdagens V86-omgång!

Må väl!