Laddar
Laddar

Eftersnack V75 Åby 15 oktober

Superjackpoten på Åby lockade många till att spela och V75-omsättningen översteg hela 135 miljoner kronor. Utdelningen för 7 rätt stannade dock på drygt 50.000 kr. Vi bjöds på frisk körning och många positionsbyten i loppen, och märkligt nog togs enda segern från kön i Svenskt Mästerskap där farten var förhållandevis låg.

Av: ,

Jackpotomgången inleddes på allra bäst sätt för oss. Vi spelade med Bacan Degato som ensam A-häst och trots att Veijo missade starten såg drog fyraåringen det längsta strået efter en riktigt stark insats. Västerbo Hard Cash såg svårslagen ut när han speedade förbi en dödenstravande Bacan Degato runt den sista kurvan - visserligen delvis på grund av att Heiskanen valde att gå ned på innerspår bakom ledande Mellby Drake med sin starke häst (men ej så snabba) - den ruschen satt dock i benen och vårt drag klev på ett imponerande sätt förbi den sista biten. Detta var fyraåringens första seger i lopp med sexsiffrigt förstapris - och han tog den i den nionde starten. Hatten av för Veijo som utvecklat hästen rejält! Bakom ettan och tvåan i mål spurtade Shelby Glide grymt vasst till tredjeplatsen. Det är inte ofta man ser sådana avslutningar och hästen har verkligen höjt sig den senaste tiden!

I den andra avdelningen förstod vi oss inte riktigt på strecklistan. Förra gången Count Response startade på V75 var ”alla” inne på att han skulle vinna, men denna gång - trots att förutsättningarna rent allmänt såg mer passande ut - blev han bara spelad på drygt tio procent av insatserna. Under lördagsförmiddagen talade vi med kusken Sandra Eriksson som var mycket positiv, och när vi därefter samtalade med Clara Jonasson och fick reda på att hon gärna kunde tänka sig att släppa släppa ledningen till Count Response med Dens Bea, så fanns det ingen anledning att tvivla på spiken. Tyvärr blev det dock galopp i ett läge där Count Response hade full kontroll på utvändiga konkurrenter och var på väg att ställa en fråga till Dens Bea som planenligt tog hand om ledningen. Därefter gick sjuåringen riktigt bra och trots den stora markförlusten så blev han fyra i mål med en del krafter sparade. Surt sa räven!

Vann loppet gjorde Tudor Kronos - lite väl hårt spelad i vår smak - som tack vare ovanstående galopp lyckades knipa vinnarhålet i första sväng. Via open stretch lyckades hästen sedan ta ikapp det lilla försprång Dens Bea via ett friskt tempo i täten hade skaffat sig - och precis innan mållinjen satte han nosen först. Vi säger grattis till Angelica Holm som inte bara knep SM-guldet för lärlingar, utan hon tog även sin första V75-seger i det nionde försöket. Inför loppet var tränaren Robert Bergh den enda som lyckats vinna lopp med Tudor Kronos, men nu tillhör alltså även Angelica den skaran. Sloppy Joe och Broadway Appolo - de två mest spelade på grund av deras höga kapacitet (samt duktiga kuskar) - startade från dåliga spår och kom aldrig in i matchen. Den höga potentialen till trots så valde vi att ranka ned duon en liten bit, då det i regel inte räcker att en häst besitter gott kunnande när man startar från ett dåligt spår på Åby - framförallt på V75.

I V75-3 valde vi att ranka upp Global Respons som etta i ”Senaste nytt” efter att Stefan Persson aviserade (i vår förmiddagsintervju) att det kunde bli barfota runt om (det blev dock barfota fram). Björn Goop hade kvällen innan dessutom varit inne på en offensiv styrning med favoriten Heartbreaker V.S. (med i vår A-grupp), vilket skulle gynna vår nya "etta". Eder Bob - vårt ursprungliga förstastreck (rankades tvåa) - var den som på förhand hade störst chans att nå ledningen, men den här dagen fick Veijo inte alls samma fart på hästen som näst senast. Femåringen blev hängande från start och Heiskanen hade inget annat val än att backa sist. Global Respons utnyttjade detta och höll upp sitt innerspår till en början, men när Björn Goop - programenligt - körde offensivt med Heartbreaker V.S. så fick ekipaget överta spets efter en bit. Med storfavoriten i spets var det givetvis hög chans att övriga skulle tvingas köra om andraplatsen, men när Global Respons fick fritt på på open stretch så närmade han sig meter för meter. Heartbreaker V.S. höll dock knappt men säkert undan och favoritspelarna kunde därmed dra en lättnadens suck. Detta var hästens andra raka V75-seger och noterbart är att han innan näst senast på Färjestad var segerlös i nio raka V75-starter. Retroaktiv utdelning, proppen ur - eller varför inte den så kallade ketchupeffekten - är samtliga uttryck som passar väl in på Heartbreaker V.S.

Bakom redan nämnda hästar spurtade L.Dees Maggiesbest väldigt positivt och tog hand om tredjeplatsen. Zenit Brick kom in som fyra i mål och den här gången höll han ihop aktionen hela vägen. Avslutningen var riktigt bra och visst duger hästen gott i denna klass när han är fräsch och fin.

I den fjärde avdelningen blev det skräll. Zorn Brick spurtade med lätthet till seger efter att oväntat lyckats nå vinnarhålet bakom The Swede (trots ett knepigt elftespår). Favoritscenariot var att den sistnämnde (som gick med skor runt om efter att ha varit anmäld barfota bak) inte skulle klara av att hålla upp sitt innerspår, men när Totally Secret inte kom förbi Axilur Fam så valde Carl Johan Jepson att köra i ledningen med The Swede. Detta blev helt klart avgörande för Zorn Brick som i ettrig stil avgjorde via open stretch den sista biten. Etosha Boko - i vår ögon fältets mest spelvärda häst - fick nöja sig med dödens och gjorde därifrån en mycket bra insats om trea. Favoriten Rawindski fick dra lasset i tredjespår sista 700 och att han inte blev bättre än tvåa är absolut inget att säga om. Sammanfattningsvis är det inte fel att påstå att hästen som fick det bästa loppet också vann, vilket inte är helt ovanligt på Åbys oval. Segraren Zorn Brick hade inför denna V75-start tagit tio segrar och gemensamt för dessa var att förstapriset aldrig överstigit 20.000 kr. Det intrycket hästen visade över upploppet tyder på att fler segrar med hög prisumma kan komma att tas framöver.

Vi bjöds på Sto-SM i V75-5 och där galopperade Playing Tua bort sina möjligheter per omgående. Istället lyckades Peter Untersteiner med sin plan att få Jetset till ledningen, och därefter var det mest en tidsfråga innan favoriten Some Summit skulle sätta in sin attack och överta spets. Veijo kände givetvis till att Jetset gör sina bästa lopp på rulle och det dröjde inte länge innan ekipaget satt i spets. In mot den sista kurvan följde Jetset med lätthet med Some Summit i rygg och det var verkligen ingen överraskning när vårt förstastreck enkelt speedade förbi Some Summit via open stretch. Man kan lugnt säga att segern var rättvis då Jetset visat kanonform en längre tid och reste till Åby med fem andraplatser och en tredjeplats i bagaget - tagna i de sex senaste Sverigestarterna. Bakom de tre nämnda delas tapperhetsmedaljen ut till Speedy Foxy Vicane. Efter långvariga skadeproblem gjorde sjuåringen sitt bästa lopp på mycket länge och det var på ett imponerande sett hon drog tåget från fjärde utvändigt och knep tredjeplatsen - inte alls långt efter de två främsta.

I den sjätte avdelningen var det dags för vår andra spik att beträda banan. Förhandsplanen var att Patricia Hastrup (gick barfota fram) skulle spetsa och sedan släppa till favoriten Top Of The World, och därefter skulle vi förhoppningvis få bevittna ytterligare en open stretch-seger. Så blev dock inte fallet trots att loppet kördes precis på det sätt vi hade förutspått. Reijo Liljendahl-tränade Top Of The World visade återigen att han är omutlig i front och tog sin 13:e seger från ledningen på lika många försök. Imponerande! Patricia Hastrup spurtade godkänt (tappade någon längd på Top Of The World i skedet då Jorma vek ned hästen på stretchen) till tredjeplatsen via open stretch och Pepe di Jesolo - som gick i vanlig vagn istället för bike - stod återigen för en heroisk insats då han trots tredjespår (där satt han ett bra tag) och dödens krigade till sig andraplatsen. Roses Glory var en besvikelse från tredje utvändigt medan Clara R.C. såg riktigt tankad ut mellan hästar över upploppet.

Svenskt Mästerskap avslutade jackpotomgången och här gav vi förstastrecket till Västerbo Highflyer då han var väldigt spelvärd som bortglömd av spelarkollektivet. Åttaåringen fick dock nöja sig med femteplatsen efter ett lite struligt lopp i dödens/andra ytter (satt kvar när attackerna sattes in sista 700). Mosaique Face - den stora favoriten - fick som väntat överta ledningen av Harry Haythrow som susade till front från spår två. Ivar Sånna hittade andra utvändigt efter en bit och Kolgjini senior placerade Venkatesh i tredje ytter. I detta skede av loppet var positionerna intagna och storfavoriten fick bestämma som han ville där framme. I normala ska det inte gå att besegra Mosaique Face i ledningen när loppet körs på detta vis, men det här skulle visa sig vara en av dessa dagar då sjuåringen inte riktigt tävlade på topp och andraplatsen han nu fick nöja sig med innebär att han har tolv raka utan seger på Åby (1/13 totalt). I fem av dessa starter har hästen travat i ledningen utan att vinna, vilket man måste säga är en anmärkningsvärd statistik på en travare med så pass hög grundkapacitet. Noterbart är också att det bara blivit en seger på 14 starter under detta år.

Vann Svenskt Mästerskap gjorde istället Ivar Sånna (tredjestrecket) som Jomar Blekkan - segerlös på sju svenska V75-uppsittningar under 2010-talet inför detta - kastade loss med sista 700. Det tog inte lång tid innan hästen var framme utvändigt om Mosaique Face och i mitten av den sista svängen hade Jomar beslutångest huruvida han skulle fortsätta hålla uppe tempot i dödens eller kliva ned i rygg på favoriten. Man kan säga att Blekkan gjorde någonting mittemellan (hästen tappade lite fart), men kuskinsatsen spelade mindre roll denna dag då favoriten såg mör ut i början av upploppet samtidigt som Ivar Sånna med lätthet stegande undan till en närmast överlägsen seger. Med tanke på hur bra Ivar sett ut i de två senaste segerloppen i Norge så var det inte helt oväntat att han lyckades segra mot dessa konkurrenter. Detta är i grund och botten en topphäst och det är mycket glädjande att sexåringen nu är kvitt alla tidigare problem och fungerar som han ska. Stort grattis till SM-titeln alla inblandade!

Vi hade inga större framgångar på spelet denna lördag, men inför framtiden tar vi med oss att positioner är extra viktigt just på Åby (inget nytt, men tål att upprepas). Denna dag fick vi bevittna flera riktigt vassa insatser ute i spåren, men sex av sju segrar togs ändå från spets, dödens och open stretch - varav det så kallade ”snikspåret” (tre vinnare från vinnarhålet via open strech) var den mest gynnsamma positionen.

Nya tag nästa lördag!

Må väl tills dess.

/Christer, Gustaf, Axén, Robin, Farnod och ”Jesus”.